Ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο έρχονται ως απάντηση στον ατομικισμό, τον υλισμό και τη γενικότερη αδιαφορία απέναντι στον πόνο και την ανάγκη του συνανθρώπου. Αποτελούν καίρια φανερώματα της υπαρκτής διάθεσης ανθρωπισμού που μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων χρόνων, δείχνοντας έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας στους ανθρώπους. Το ειλικρινές ενδιαφέρον και η έμπρακτη ενίσχυση αναδεικνύονται πλέον ως οι επιλογές εκείνες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ανθρώπινης κοινωνίας.

Μέσω του εθελοντισμού, άρα, προκύπτει ένα επιθυμητό βάθεμα της κοινωνικής συνείδησης και της υπευθυνότητας των πολιτών, καθώς η αλληλεγγύη και η συνεργασία επιτρέπουν στην κοινωνική συνύπαρξη να λάβει το πιο ουσιαστικό και αληθινό της νόημα. Οι πολίτες δεν απασχολούνται πια -μόνο- με το ατομικό συμφέρον, μιας και αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία που θέλουν κι η κοινωνία που τιμά την έννοια της δημοκρατίας, είναι η κοινωνία εκείνη στην οποία οι πολίτες της αισθάνονται ως αναπόσπαστα και ενεργά μέλη ενός συνόλου, κι όχι ως ξέχωρες μονάδες.

Ο εθελοντισμός λειτουργεί, ως ιδανικό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές, καθώς αναδεικνύει την αξία της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος. Παράδειγμα, πολλαπλά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς σε πόσους τομείς και σε πόσα ζητήματα μπορεί η εθελοντική προσφορά να έχει σωτήρια θετικό αντίκτυπο. Επιτρέπει, μάλιστα, στους νέους να αντιληφθούν πως η δική τους δράση, όπως κι η συνδρομή των συμπολιτών τους, συνιστούν πλέον αναγκαίο συμπλήρωμα της κρατικής κοινωνικής μέριμνας.

Ο Εθελοντισμός στηρίζεται στην  ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, στις καλές μας προθέσεις, στην συνέπεια και στο σεβασμό. Ως ενεργοί εθελοντές σε μια ομάδα χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αξιοποιούμε την εμπειρία που αποκτούμε, να αναγνωρίζουμε όσα καταφέρνουμε αλλά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας…
Σαφώς ο εθελοντισμός δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.  Αποτελεί όμως ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε, να αλλάξουν πολιτικές σε ζωτικά θέματα. Για τους πολίτες είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες. Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας.
Ο εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν σκεφτόμασταν ως εθελοντές στην καθημερινότητά μας. Εθελοντισμός δεν είναι μόνο το να ανήκεις σε μια ομάδα, αλλά και το να βοηθήσεις, για παράδειγμα, έναν γεράκο να περάσει απέναντι στον δρόμο. Είναι ανθρωπιά».

Εστιάζοντας στις παραπάνω επισημάνσεις ιδρύσαμε το Σύλλογό μας, το «ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ», μια συλλογική προσπάθεια που έχει σκοπό να φέρει όλους τους ανθρώπους πιο κοντά.

Γίνε και εσύ Εθελοντής

Με τη δημιουργία του πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου ‘Κύτταρο Χαλέπας’ φιλοδοξούμε να συμβάλουμε – με τις δυνάμεις του ο καθένας και όλοι μαζί- στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου, στη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων και των γενικότερων όρων ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Χαλέπας, χωρίς να περιοριζόμαστε στα γεωγραφικά όρια της συνοικίας μας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε κάτοικο των Χανίων που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της περιοχής του και θέλει να συμμετέχει στον προβληματισμό για την προβολή τους, στη διεκδίκηση για επίλυσή τους.

Στόχοι μας επίσης είναι, πάντα στο πλαίσιο της συλλογικής δράσης, η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων, των ιστορικών μνημείων, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διαχείριση των ελεύθερων χώρων, η ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σε δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Διαλέξεις, σεμινάρια, ψυχαγωγικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προβολή ταινιών είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που μπορούν να υλοποιηθούν και να δώσουν τους καρπούς τους στους νεότερους μα και σε κάθε έναν από εμάς.
Το πεδίο δράσης του ‘Κύτταρου’ είναι ιδιαίτερα ευρύ και απαιτείται η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων από εμάς. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον υπό ίδρυση σύλλογο είναι η αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Το ‘Κύτταρο’ γεννιέται μέσα από τις τάξεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου , 10ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και του 7ου Γυμνασίου τα μέλη των οποίων θα αποτελέσουν ‘τη μαγιά’ για κάτι νέο, δυνατό και ελπιδοφόρο. Ζητάμε από όλους σας να το αγκαλιάσετε και να το στηρίξετε με τη συμμετοχή σας, έμμεση ή άμεση.

Οι χορηγοί μας