Το ΔΣ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας» παρουσιάζει την πρότασή του για τη λειτουργία Καλοκαιρινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης για το 2017 αναγνωρίζοντας την ανάγκη για απασχόληση των παιδιών μικρής ηλικίας (6-12 ετών) των εργαζόμενων οικογενειών της περιοχής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του σχολείου, η ενημέρωσή τους και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, διατροφής κ.α.
Μέσα από μια σειρά αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τα παιδιά θα μπορούν να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά, να αθληθούν και να διασκεδάσουν, να αναπτύξουν βασικές σωματικές τους ικανότητες και να ανακαλύψουν τυχόν ιδιαίτερες δεξιότητές τους.
Επιπρόσθετα, το «Κύτταρο Χαλέπας» λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια είναι κλειστά και παραμένουν αναξιοποίητα την καλοκαιρινή περίοδο, ιδανική λύση θα αποτελούσε η λειτουργία του προγράμματος εντός της σχολικής αυλής. Τα παιδιά έτσι θα μπορούν να βιώσουν μια άλλη εμπειρία μέσα στο σχολείο τους καθώς θα οικειοποιηθούν την αυλή του και τους χώρους του, θα παίξουν ξέγνοιαστα και ανέμελα, θα γνωριστούν και θα διασκεδάσουν χωρίς τους περιορισμούς του καθημερινού σχολικού προγράμματος.
Πρόκειται σαφώς για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που στόχο έχει, αφενός να παρέχει μια σημαντική διευκόλυνση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που η εργασία στους κλάδους επισιτισμού και τουρισμού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, (χωρίς την δυνατότητα χρήση άδειας στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο), και αφετέρου να κρατήσει συντροφιά στα παιδιά, να τα κάνει να δουν την τέχνη, τη μάθηση αλλά και το σχολείο τους μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, σε χαλαρότερους ρυθμούς και εν τέλει με διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα, θα προσφέρει εργασία σε πτυχιούχους εκπαιδευτικούς που σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητούσαν κάποια εποχιακή εργασία άσχετη με τις σπουδές τους και τη μόρφωσή τους.
Το «Κύτταρο Χαλέπας» :
Προτείνει να αναλάβει την πιλοτική λειτουργία ενός προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης (αρχικά σε ένα μόνο από τα τρία δημοτικά σχολεία της περιοχής) για το καλοκαίρι του 2017 που θα απασχολήσει 150 παιδιά εργαζόμενων οικογενειών των τριών Δημοτικών Σχολείων της Χαλέπας, ηλικίας 6-12 ετών, κατά τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες:
Με δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής βάσει των κοινωνικών/ οικονομικών κριτηρίων- όμοια με αυτά που ορίζονται για τις δημοτικές δομές
Με χρηματοδότηση που θα καλυφθεί από το Κύτταρο Χαλέπας, τη Βουλή των Ελλήνων (έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5.000 € για αυτό το σκοπό- εγκεκριμένη ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στοιχείου που επικυρώνει τη νομιμότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας) και το Δήμο Χανίων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν έστω κατ’ ελάχιστον οι οικογένειες.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει:
Με μοριοδότηση των οικογενειών (που θα οργανωθεί διαδικτυακά με σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και ανοικτής αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, για λόγους διαφάνειας)
με βάση το σχολικό κτήριο και την αυλή του με κατάλληλη αναδιάταξη των σχολικών επίπλων (και επαναφορά τους στο τέλος του προγράμματος).
Με έλεγχο από τη Σχολική Επιτροπή ώστε μετά την ολοκλήρωση της δράσης να παραδοθεί ισοσκελισμένος απολογισμός που αποδεικνύει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής.
Με στελέχωση από αδιόριστους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (γυμναστές, εικαστικούς, θεατρολόγους, μουσικούς κ.α. που δηλώνονται ως άνεργοι την περίοδο αυτή) καθώς και από φοιτητές/τριες ή πτυχιούχους παιδαγωγικών τμημάτων.
Με τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στο σχεδιασμό του Κυττάρου Χαλέπας για το καλοκαίρι του 2017, εκτός από το πρωινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση των προαύλιων χώρων ορισμένων σχολικών κτιρίων κατά τις απογευματινές ώρες εργάσιμων ημερών και πρωινών Σαββάτου για ασφαλές ελεύθερο παιχνίδι όλων των παιδιών με επίβλεψη έμπειρου γυμναστή και με δαπάνη που θα καλύψει ο σύλλογος χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες ενώ θα συνεχίσουν την λειτουργία τους και τα κυλικεία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Έτσι επιτυγχάνεται και η καλή διατήρηση του σχολικού συγκροτήματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας στις 17 Φεβρουαρίου 2017 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με τη συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων, του Περιφερειάρχη Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, του προέδρου της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, της προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων: Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων, Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων αλλά και γονέων από τα σχολεία της περιοχής, εκφράστηκε από την πλειοψηφία των παρισταμένων θετική ανταπόκριση στην πρότασή μας.
Η στήριξη της πρότασής μας από τον Δήμαρχο Χανίων, η δέσμευσή του για οικονομική ενίσχυση -συμβάλλοντας στην πιλοτική του λειτουργία του για το 2017- θεωρούμε ότι θα παραμερίσουν ιδεοληψίες και απόψεις που συντηρούν την λογική ότι κάθε καινοτόμα ιδέα παραμερίζεται γιατί θίγει κεκτημένα και συντεχνίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα υλοποιούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας με αντίτιμο ή χωρίς, με πρωτοβουλίες των τοπικών Δήμων και Φορέων που δεν επιθυμούν να βλέπουν κλειστά τα σχολικά κτίρια το καλοκαίρι.
Αυτό το δίκαιο αίτημα που αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε ήδη από πέρυσι, έχοντας στο πλευρό μας φορείς και συλλογικότητες που είναι δίπλα μας αλλά και πολλές δεκάδες οικογενειών που έχουν ήδη υπογράψει κείμενο υποστήριξης, μάς δίνουν την δύναμη για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2017 και στην πόλη μας. Η δημοκρατία επιβάλλει τον σεβασμό στην πλειοψηφία των πολιτών και όχι στην επιζήμια για αυτούς άρνηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το ΔΣ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας»

Οι χορηγοί μας